• Linda Malmkvist

Hoppas du har haft en skön ledighet och att du har fått tid för att göra det där, just du längtade efter. Själv har jag försökt göra nya saker, åka till nya ställen och träffa nya människor. Detta för att få in ny och annan energi in i mitt liv. Allt för att utvecklas och lära mig mer. Jag har haft tid för reflektion,stillhet och även tagit upp mitt målande igen. För mig är  det i lugnet och stillheten som de nya idéerna kan komma fram. Hur är det för dig? Vad behöver du för att känna dig kreativ?


Som jag skrev i förra inlägget så  är det min uppgift att sprida Mindful Tapping i världen. Här kommer jag att börja berätta om hur nervsystemet fungerar så att du kan få lite bättre förståelse för dig själv och dina reaktioner. 

Man kan jämföra vårt nervsystem med ett trafikljus.
Det är i det gröna vi ska leva så stor del av vårt liv. Det är här vi är avslappnade, trygga, engagerade, mentalt närvarande och samspelar med andra människor. Du kan koncentrera dig och du är lugn och fokuserad.


När vi börjar bli stressade går vi över i det gula. Här är vi rädda, arga, frustrationen börjar komma. Vi börjar bli irriterade på andra människor mm. Här får du lite snabbare puls och andning, musklerna börjar spänna sig, rösten kanske börjar darra lite och dina händer blir svettiga.


Det tredje tillståndet vårt nervsystem kan ha är när vi hamnar i det röda. Här kan det kännas som att man lämnar sin kropp, man blir handlingsförlamad, man kan kanske varken skrika eller prata. Det kan också vara att man inte minns något, tex kan man hålla ett föredrag men minns inte vad man har sagt. Här kan man känna sig förvirrad, hjälplös och kan tom svimma.


Vårt nervsystem är utformat att hamna i det gula och röda ibland, tex när vi mötte en björn utanför grottan. Då behövde vi att hjärtat började slå fortare så att vi kunde springa eller att gå över i det röda som händer när djur "spelar döda". Här skulle vi vara en kort sund för att sedan få återhämtning för vårt nervsystem och komma tillbaka till det gröna. Problemet med hur vi lever idag är att vi kan känna det som att björnen alltid är efter oss. Vi lever kanske till och med största delen av våra liv i det gula och röda tillståndet och kanske tom inte ens vet hur det är att vara i det gröna.


Kan du känna när du är i det olika tillstånden? Var är du mest?


Det som Mindful Tapping gör är att det tar dig ifrån det röda och gula tillståndet tillbaka till det gröna. Det gör ditt nervsystem mer tåligt så att de sakerna som kanske får dig att tappa det gröna blir färre och färre. 


Det man vet är att det är klart ohälsosamt att leva i stress under längre tid. Det kan påverka magen på olika sätt och hjärt - kärl sjukdomar ökar vid stress. Därför är det så viktigt att lära sig en enkel metod för att minska stressen i livet. Detta gör Mindful Tapping! 


Till nästa gång skulle jag vilja att du börjar fundera över hur mycket av ditt liv som är grönt, gult resp rött. Är det några särskilda personer eller situationer som gör att du reagerar? Där har du i så fall något att jobba med. Blir du nyfiken så kontakta mig så berättar jag mer. 


Lycka till!


Tips på guidade meditationer finns här om du känner att du skulle må bra av stilla dig. Ju svårare det är desto mer behöver du det :-)

https://www.youtube.com/channel/UClHRp2qBhrL3aT5lmpgJrVg


LINDA MALMKVIST

Certifierad Friskvårdsterapeut med kinesiologi och svensk klassisk massage.

Certifierad Mindful Tapper steg 3

Diplomerad samtalspedagog

 

KONTAKTUPPGIFTER


Adress Centralgatan 17

           365 92 Hovmantorp

Mail info@lindamalmkvist.se

Tel 0708 66 38 48

© LINDA MALMKVIST 2020