top of page

Här nedan ska jag förklara skillnader och likheten mellan de båda.


Vad är mental träning?

För det första behöver vi definiera vad som är mental träning.

När jag sökte definitioner på vad mental träning är så hittade jag denna formulering "mental träning är en systematiskt utarbetad, långsiktig och vetenskaplig träning av mentala processer. Där målet är att genom träning kunna må och fungera bättre".


Genom avspänning och spänd koncentration ska du ta kontroll över dina tankar. Du visualiserar dig själv uppnå målet tex. Eftersom nervsystemet har svårt att skilja på en verklig situation eller en som du visualiserar så lagras det i nervsystemet.

I ett avspänt tillstånd är du mottaglig för självpåverkan och att du då kan se dig lyckas. Detta är den definitionen på mental träning.

Kvalitén på våra

tankar bestämmer kvalitén på vårt liv. Det du riktar din uppmärksamhet på växer och på så vis skapar du mer av det.

Det håller jag med om! Detta är den enda likheten jag kan finna mellan mental träning och Mindful Tapping. Det är kvalitén på våra tankar som skapar förutsättningar för framgång, vilken den är MEN eftersom de mesta av våra tankar bara finns där och de mesta av våra minnen "bor" i vår kropp, hjärnan och nervsystemet undermedvetet är de omöjliga att kontrollera om du inte ens vet att de finns.


Bor verkligen minnen i kroppen?

Ja och vad jag menar med att minnen bor i vår kropp är att det räcker att du tänker på en jobbig händelse för att tex få en klump i halsen. Du kanske bli alldeles kall när du tänker på något? Du känner en lukt så kan det väcka minnen, roliga eller jobbiga. Eller hör du en låt på radion som du har härliga minnen till så känner du dig glad. Minnen lagras i kroppen, hjärnan och nervsystemet. Ungefär 90% undermedvetet... Dessa kan alltså inte kontrollera utan du behöver förbi det logiska i din hjärna och in på djupet i ditt undermedvetna


Du vill veta vad du tänker, på riktigt.

Inom Mindful Tapping (MT) går vi betydligt djupare in i dina tankar. Istället för att kontrollera dem så du tänker "rätt" tankar ta du reda på vad du egentligen tänker.

Tror du verkligen på ditt mål? Tror du att du är kapabel, värd, kompetent nog att verkligen nå dem? Istället för att som jag brukar säga "att måla färg på rosten så ser vi den och slipar bort rosten, så att den försvinner". Du kan låtsas som att du inte har begränsande tankar och tänka "bra" tankar men det gör inte att de begränsande tankarna försvinner....

Det mesta av våra föreställningar vi har om oss själva och vår kapacitet ligger ändå i det undermedvetna och förstör då för dig.

De gör att du kanske inte går till träningen eller presterar du inte så bra du kan, du kanske inte tar de där små stegen varje dag för att nå ditt mål. Du skjuter upp saker som du vet är bra för dig. Sättet att självsabotera för sig själv är många. Du behöver ta reda på hur du gör. Detta handlar inte bara att prestera som idrottare. Det går inte att skilja på idrottaren och privatpersonen. Du har samma hjärna, kropp och nervsystem hela tiden. Därför kommer det som påverkar sig som privatperson att påverka sin prestation som idrottare.


Kort sagt tar vi upp skiten till ytan, så att du kan jobba med det på riktigt. Vi har alla saker inom oss, vi inte vill låtsas om, men det är också det som begränsar oss som mest från att vara den lysande stjärna vi alla är här för att vara. Alla på olika sätt. Annika Sörenstam missade slag så hon slapp vinna för hon ville inte hålla segertal. Det finns massa sätt som ditt undermedvetna kan sabotera för dig och du har ingen aning om det förrän du har testat dina tankar om dig själv och din förmåga.


Du får på en skala mellan 1-10 säga hur mycket du tror på ditt mål tex och därifrån jobbar vi med det som håller dig tillbaka. Vi jobbar hela tiden med det som känns i kroppen. Du har ett inåtriktat fokus in i kroppen , för det är där ditt motstånd och begränsningar sitter. Hade allt suttit i hjärnan och huvudet hade väl alla lyckats? Eller hur? Då hade du redan varit vid ditt mål.

På detta sätt jobbar vi igenom det som begränsar dig och du tror på ditt mål, din kapacitet mm. Kommer du i situationer där du tvivlar, blir stressad eller det låser sig har du kraftfulla metoder att använda för att lösa upp det som händer i din kropp. Du jobbar med det som är i stället för att "tänka rätt".


Vi jobbar med de olika metoderna som finns i konceptet, tapping på punkter, känna in i kroppen, bsff, ögonpositioner mm. Alla dessa metoder har stark vetenskaplig förankring i forskning om neuropsykologi.


Så svaret på frågan om Mindful Tapping är mental träning är nej. Det är två olika metoder. Mindful tapping är en mer djupgående metod där vi jobbar med ditt undermedvetna, dina begränsande tankar som gör att de löses upp och du kan på ett enkelt och effektivt sätt ta nästa kliv mot ditt mål.

Nyfiken? Läs gärna mer under idrottare.

Där skriver jag mer om arbetsmetoden som jag använder för att hjälpa dig ta nästa kliv i din karriär som idrottare.

Har du frågor får du gärna skriva på info@lindamalmkvist.se

Comments


bottom of page