top of page

Jag tror att vi alla har tänkt att vi ska ändra på något hos oss själva...inte bli så arg, inte så stressad, jag borde våga lite mer mm mm. Men hur kommer det sig att vi reagerar, skjuter upp saker, äter fast vi inte är hungriga och inte egentligen vet varför? Det försöker jag förklara på ett enkelt sätt nedan.


Hur vi ser på och upplever världen påverkas av hur vi haft det som barn. Det är då vår hjärna och nervsystem utvecklas. Fram till vi är 7 år vi som känsligast för det som händer oss och hur mycket minns du av den tiden? Ändå är den tiden som präglar oss mest och hur vi mår och agerar som vuxna.

Om vi ser vårt nervsystem som ett trafikljus. I det gröna är vi lugna och harmoniska. I det gula börjar vi bli stressade, vi blir arga, rädda och frustrerade. I det röda är vi handlingsförlamade, kan kanske inte prata eller röra oss alls. 


Vår barndom påverkar oss - det vet forskningen

Beroende på hur vår barndom har varit har vi olika resurser att klara av det som händer oss. Bilden nedan ger en enkel förklaring till varför vi har olika förutsättningar i livet. Har du levt den största delen av ditt liv i det gröna, känt dig trygg, och fått hjälp och stöd när du hamnat i det gula (rädd, ledsen) och röda (skräckslagen, totalt utlämnad) har du lättare att klara av det som händer i livet. För saker händer oss hela tiden. Det går inte att undvika. Men det är ingen fara så länge det som händer inte lagras i kroppen utan "laddas ur" ut ur vårt nervsystem. När detta händer växer den "gröna bollen" i bilden. Saker som hade kunnat fastna i den gula eller röda bollen omvandlas till grönt. Det sitter inte kvar i ditt nervsystem.

Kan du tänka på en händelse och det känns obehagligt i kroppen? Då är den händelsen kvar i ditt nervsystem och har inte laddats ur. Den sitter kvar och anledningen till att du kanske känner att pulsen går upp eller du får en klump i halsen är att hjärnan inte vet skillnaden mellan att du tänker på något eller om det faktiskt händer just nu.


Om du däremot inte känt dig trygg och kanske inte fått så mycket hjälp och stöd när du varit rädd och otrygg så är din "gröna boll" mindre. Du kanske till och med har blivit hånad och skrattad åt. Du läggar på dig upplevelser som ligger kvar i den gula och röda bollen. Din gröna boll blir inte så stor som den hade kunnat vara. Det kan betyda att du har lite mindre motståndskraft mot det som händer dig. Du kan ha lättare att känna oro, ångest, ilska eller bli deprimerad och nedstämd. Man kan säga, lite förenklat, att ditt nervsystem är mer inriktat på att känna igen fara och triggas lättare än om du känt dig trygg. Har du känt dig trygg och fått hjälp när du behövt är ditt nervsystem programmerat på trygghet.

och oavsett vad du varit med om har du ett ansvar över hur du beter dig mot andra människor...


MEN den goda nyheten är att det går att förändra! Om du vill?


Den nya hjärnforskningen vet att det går att "ladda ur" de upplevelser som är gula och röda så att de blir gröna.


Så att din motståndskraft ökar och de saker som påverkar dig negativt blir färre. Genom Mindful Tapping bearbetar du dina upplevelser så att de inte behöver påverka dig och livet idag. Du lämnar det bakom dig och livet blir lättare och ljusare.


Genom Mindful Tapping kan du förändra ditt mående och gå från att känna dig orolig till att känna dig trygg. Det är en metod som du kan jobba med hemma själv och du blir inte beroende av någon terapeut och du kan lära dina barn och anhöriga. På så sätt kan vi hjälpa oss själva och sprida det vidare. Detta är mitt mål och vision!


Vill du hellre se på video?

Comments


bottom of page