top of page

Ja vadå? ja det kan egentligen sammanfattas med en mening och det är att hålla dig vid liv.

Det är alltså inte att tänka smarta tankar, känna känslor, skapa saker eller skriva blogg om hjärnan för den delen.


Dess främsta uppgift är att du ska överleva. Ta dig igenom dagen och att kroppen ska få rätt resurser fördelade till rätt ställe. Så att du kan föra dina gener vidare. Annars hade du inte blivit en människa utan vi hade dött ut för länge sedan.


Men varför fick vi en hjärna?

För ett antal miljoner år, ca 550 miljoner år, levde amphioxus i haven. Man kan säga att de var som en mage på en pinne. De kunde inte höra, såg skiftningar i ljus, hade ett enkelt system för rörelse. Dess hjärna var knappt en hjärna utan en klump av celler. Den satte sig fast i havsbottnen och åt det som råkade komma in i munnen.


Dessa djur är vår kusin kan man säga. Även om det kanske känns konstigt.


Vi snabbspolar framåt. Helt plötsligt har några djur börjat jaga... Det blir viktigt att kunna se om det är ett byte man ser eller om man själv riskerar att bli ett byte. Detta gjorde att ett mer medvetet system för rörelse utvecklades och framförallt behövde man kunna förutse om man skulle fly eller stanna kvar..

De djur som var bäst på att förutse vad som skulle hända och vad de behövde göra, tex fly eller stanna kvar, va de som överlevde.


Hjärnan=bankkonto

Du kan se din kropp och hjärna som ett bankkonto. Sömn, mat och vila ger insättning på kontot medan aktivitet gör ett uttag. Det som evolutionen gjorde va ett den gjorde att de djur som kunde förutse bäst vad som skulle hända och anpassa sig efter det var de som klarade sig. De djur som lärde sig av liknande händelser och på så sätt kunde bli bättre och bättre på att förutse, va de som klarade sig bäst. Hjärnan använder alltså dina erfarenheter sen tidigare för att förutse vad som ska hända dig nu.....


Att förutse var mer effektivt än att reagera när något hände. Då kanske djuret gjorde av med energi i onödan och hade ingen kvar när det behövdes.


Ju mer komplicerade djuren blev med system för hjärta och kärl, andningssystem med syre och bortforsling av koldioxid, immunsystem för att klara sjukdomar, göra av med exkrementer mm behövdes det en kommandocentral och en hjärna utvecklades.


Förutse, förutse, förutse

Hjärnans uppgift är att hålla koll på vad som föregår med hormoner, blodtryck mm i kroppen och försöka (så bra den bara kan) förutse vad som ska hända för att skicka resurser dit. Ska du fly? Stanna kvar? Är du i trygghet eller fara? Vilket energibehov finns just nu?

Detta pågår hela tiden! Varje stund även om du inte är medveten om det.


Men du tänker, känner och har massa andra upplevelser ju? Absolut! och de är en konsekvens av hjärnan komplexitet.

Allt är antigen en insättning i din kroppsbudget (bankkontot) eller ett uttag. Det är antagligen inte så du upplever det men det är så det fungerar.


Det är också detta som gör att dina tidiga upplevelser som barn påverkar vilket nervsystem du har. Har du vuxit upp med mkt stress och där du har behövt vara på din vakt, har du ett nervsystem som är mer inriktat på det än om du växt upp i en miljö där du känt dig trygg.

Det är av denna anledningen vi vet idag att barndomen påverkar vår hälsa som vuxen. Detta gör att personer med en otrygg uppväxt har större risk för fysisk och psykisk ohälsa. Nervsystemet har lättare att komma i obalans (uttag) och återhämtningen (insättningen) blir mindre.


Hör mig prata om detta https://www.youtube.com/watch?v=TQnOiPADqkw&t=8s

bottom of page