top of page

Det kanske låter konstigt men det är en väldigt bra liknelse. Man kan lite förenklat säga att vilken färg du är beror på vilken stressnivå du har i kroppen just nu.

I vilken av färgerna lever du ditt liv?


Grönt

När vi är i det gröna är vi lugna, empatiska, kärleksfulla. Vi känner oss trygga och kan enkelt samspela med vår omgivning. Blodtrycket är normalt och kroppens funktioner fungerar på ett bra sätt. Här kan kroppen lägga energi på matsmältning, sexualitet mm. Vi sover gott och njuter av livet. Vi mår bra helt enkelt.

Gult

Sen börjar du känna dig lite stressad. Pulsen går upp, likaså blodtrycket. Du kanske börjar irritera dig på att människor kör för sakta i trafiken eller att det är för lång kö när du handlar mat. Andra människor är i vägen mm. Jag tror att alla kan relatera till detta. Här börjar du känna dig frustrerad, rädd eller kanske du reagerar med ilska. Tankarna börjar fladdra i huvudet och är ofta i framtiden. Det är svårt att vara närvarande i den stunden som är nu. Du tänker på vad du ska göra sen. Här är det svårt att vara kärleksfull, närvarande och samspela med andra människor. I detta tillstånd blir sömn, matsmältning och sexualitet mindre viktigt. Här handlar det mer om att vi ska överleva än att leva.


Rött

Sen har vi även det röda tillståndet. Det är när nervsystemet är så överväldigat av stress att man blir handlingsförlamad. Det kan bli så att du inte kan varken röra dig eller skrika på hjälp fast du behöver. Detta händer ofta vid sexuella övergrepp och fast man vet att detta är en fullkomligt naturlig reaktion ifrågasätts det ändå.

Det kan kännas som att du lämnar sin kropp. Du blir helt frånvarande och kanske inte minns vad som hänt. Man kan också kalla det för att du hamnar i ett frystillstånd. Många upplever det som att de blir iskalla. Detta tror jag också du kan känna igen. Uttrycket jag "frös till is" har du nog hört.


Om du känner efter tror jag att du kan känna igen dig i alla tre tillstånden. När är du i de olika färgerna? I vilken färg lever du största delen av ditt liv? Var mår du som bäst?


Varför har vi dessa tre olika tillstånden i nervsystemet då?

Jo det enkla svaret på det är för att vi ska överleva. Utan dessa tre system hade människan inte blivit långvarig på jorden.

När vi utsätts för, vad hjärnan tror, kan vara något farligt så behöver kroppen har resurser för att klara av det. Då behöver pulsen gå upp, för vi kanske måste springa. Då blir inte matsmältning, sömn eller reproduktion viktigt. När vi sedan är trygga går vi tillbaka till det gröna tillståndet. Återhämtar oss och lever på tills nästa fara kommer.


I vårt samhälle idag så är det inte så många av oss som behöver springa eller slåss för våra liv ändå upplever många av oss stressade.

Vi är stressade av våra egna, samhällets, jobbets, familjens krav mm mm. Många känner det som att de springer från björnen hela dagarna. Det är därför vi har så många sjukskrivna och människor med psykisk ohälsa.


Ohälsa

Det är klart ohälsosamt att leva i det gula och röda tillståndet för länge. Det vet vi. Det sliter på kroppen och psyket. Själv fick jag en sk TIA (en liten propp i huvudet) efter flera år av stress. Hjärt och kärl sjukdomar, magproblem, värk och utmattning är andra sjukdomar det kan bli efter långvarig stress. Därför är det så viktigt att se över sitt liv. Stressar du för mycket är det bara du som kan göra något åt det, ingen annan. Är det värt det? Eller vill du bli av med stress, oro eller sömnproblem?

Mindful tapping är en metod du kan använda dig av som fungerar. Där lär du dig att balansera nervsystemet så du lever ditt liv mer och mer i det gröna. Det gör att du kan släppa oro, ångest och stress och leva mer i harmoni och balans.


Mitt tips till dig är att ta reda på varför du stressar (om du gör det) och inte mår bra. För ingen mår bra när man är för länge i det gula eller röda tillståndet. Ett första steg kan vara att bli medveten om dessa tre färger och vad de står för i nervsystemet.


I vilket av de tre färgerna lever du ditt liv? Skriv gärna och berätta! Jag är nyfiken!


Se mig på YouTube när jag pratar om trafikljuset och nervsystemet.

bottom of page