top of page

”Jag har velat ha balans i mitt liv i flera år men jag kommer aldrig dit” Min kund suckade lite uppgivet. Hon va trött på att livet inte var så som hon ville. Hon hade pratat med en kompis och båda två ville ha balans i livet men verkade inte komma dit.

Min spontana fråga va ”vad är balans i livet för dig?” Hon svarade ”jag vet faktiskt inte, känns inte som jag vet vad balans är”.

Denna typen av samtal har jag ganska ofta med mina kunder. Att man vill ha balans i livet, man vill stressa mindre, man vill komma i gång med något som man aldrig kommer igång med mm. Det är som att man har gett makten över sitt liv till någon eller något annat och satt sig i baksätet på livet istället för att köra själv. Men kontrollen över ens egna liv får bli ett annat mail 😊 För nu tänkte jag dela mina funderingar kring balans. Samtidigt kan dessa tankar föras över på de flesta områden i livet.

Ett tips är att skriva ner det du kommer fram till. Allt man skriver ner blir mer konkret så därför är det viktigt att skriva. Det tog mig flera år innan jag förstod hur mycket bättre det blir om jag skriver ner mina tankar och insikter istället för att ha allt i huvudet.

Om du nu tex vill ha balans i livet behöver du fundera ut vad balans är för dig och i vilka områden du vill ha det. För hur ska du kunna uppnå något om du inte vet, eller i alla fall försöker känna efter, vad det är du vill ha? Då kommer du bara irra runt och inte uppleva ett liv med bättre balans. Om vi vill förändra något i våra liv och skapa något annat behöver vi veta vad vi vill förändra. Om du vill ha mer balans i livet behöver du också ta reda på var i livet det inte är balans. 

Det är inte alltid så lätt att veta för det kan vara så mycket. Tycker man att man aldrig haft balans i livet så är det inte så lätt att veta hur det skulle kännas och hur man skulle må då.

Då kan det vara bra att börja med att skriva ner det man inte trivs med i livet och se på vilket sätt det inte känns som den balans du vill ha.

När du tror dig veta vad balans är för dig och i vilka områden i livet du vill ha bättre balans är det lättare att hitta de sakerna du kan göra för att få till en förändring. Börja med små steg så att du känner att du klarar av det. På så sätt stärker du dig själv och nästa steg blir lättare.

Eller är det så att du bara säger att du vill ha det men är inte villig att göra jobbet som krävs?

Eller vet du inte hur du ska göra för du har inte verktygen? Då behöver du skaffa dig dem först för att sen kunna skapa det du vill i ditt liv. I det här fallet balans. Men någonstans på vägen behöver du fatta ett beslut om du faktiskt vill ha det du önskar dig eller om det bara är något du säger av gammal vana. Är du villig att göra jobbet och fatta de beslut som krävs för att få det du vill ha?

Har du tex mycket stress i livet behöver du kanske hitta ett verktyg att varva ner, stryka saker från ”att göra listan”, sätta gränser för dig själv och mot andra mm.

Så vad är balans i livet för dig? Och om du upplever att du inte har balans, vad kan du göra åt det? Vad du göra redan idag för att skapa det du vill ha?För mig har ordet balans många olika innebörder som jag behöver skilja åt. Det kan vara balans mellan sömn och vakentid. Balans mellan vila och aktivitet. Mellan jobb och fritid. Mellan att äta nyttigt och äta det som kanske är mindre nyttigt men som jag njuter av. För mig är det en ruta choklad till kaffet. Balans mellan tiden med familjen och tiden jag spenderar tillsammans med mig själv. Jag behöver ganska mycket tid för självreflektion för att känna mig i balans. Här har jag fått lära mig att sätta gränser både mot min familj och mot mig själv.

Som egen företagare och en person som älskar mitt jobb skulle jag kunna jobba hur mycket som helst. Det kan vara en utmaning för mig att vara ledig när jag är ledig och jobba när jag jobbar. Annars blir det för mycket jobb och jag hamnar ur balans. Ett steg på vägen för mig har varit att stänga av notiser i telefonen från tex mail och att skaffa klocka. Ett annat är att ha ett team runt mig som hjälper mig med tex bokföring. I vilket område i ditt liv kan du ta hjälp?

Det kan vara balans mellan självreflektion med meditation och att faktiskt göra saker.

Om jag vill utveckla mig själv och mitt företag behöver jag reflektera och känna in vilken riktning som är rätt men sen behöver jag även göra de sakerna jag fått till mig. Om jag bara reflekterar och inte handlar så kommer jag ingenstans samtidigt som om jag bara gör massa saker utan att reflektera över om det är rätt springer jag bara runt och det blir heller inte bra, varken för mig eller företaget.

Det behöver också vara en balans i hur mycket jag delar om mitt egna liv kontra det som jag bara delar med de närmaste. I mitt jobb är det viktigt att jag kan vara äkta och dela saker ur mitt egna liv samtidigt som det inte blir för privat. Återigen balans 😊

Är det något område i ditt liv där du skulle vilja ha bättre balans?

Hur skulle du kunna uppnå det?

Behöver du offra något eller utstå något för att få mer balans i livet? Är du i så fall villig att göra det? Behöver du sätta gränser för dig själv och mot andra?

Vilket litet steg kan du ta idag för att skapa bättre balans i ditt liv?

Comments


bottom of page